Mozaik a családom

Mozaikcsaládban harmóniában

Ballag már...

ballaga_s_blog3.jpg

Talán hat éve volt, hogy barátaink éttermében üldögélve elindult bennünk egy gondolat: milyen szép lenne, ha a „nagyok” ballagásán közösen ünnepelnénk az exeinkkel, hiszen a ballagás olyan esemény, amiből csak egy van, ezt nem tudják a gyerekeink két külön hétvégén megünnepelni a két különélő szülőjükkel és családjukkal. Akkor csak mosolyogtunk az ötleten és az abszurditás határát súrolta, amikor Henivel és Andrissal - az étterem vezetőivel - azon viccelődtünk, hogy vegyék elő a naptárukat és lapozzanak 2022 tavaszára. Mindez még nagyon-nagyon távolinak tűnt. És nem csak időben. Érzelmileg is. Bár mindketten igyekeztünk exeinkkel az általunk is sokaknak „tanított” semleges-együttműködő kommunikációt kiépíteni, mégis akadtak hébe-hóba surlódások, és volt idő, amikor inkább a feszültség volt a meghatározó érzés, ha olyan képet vetítettünk magunk elé, amelyben egy vacsoraasztalnál ülünk nem csak velük, hanem a tágabb rokonsággal egyik-másik oldalon.

Ám onnantól, hogy ez a terv befészkelte magát a gondolatainkba, mintha egy törekvés is megszületett volna a szívünkben: igen, messze van még a ballagás, de addigra igyekezzünk olyan érzelmi körülményt teremteni és ezt megőrizni, amely lehetővé teszik a közös ünneplést.

Hogy értse az is, aki nem ismer minket: mindketten két-két gyermeket hoztunk korábbi házasságunkból a mozaikcsaládunkba, és ebből a két-két gyerekből a nagyok nemcsak egyidősek, hanem egyazon gimnáziumba járnak. Így itt nem pusztán arról volt szó, hogy egy gyerek két szülője és azok új párjai vesznek részt közösen egy ballagáson, hanem két gyerek összesen négy vérszerinti szülője, (akikből kettő egy párt alkot, a másik kettőnek pedig új párja van). És ha a két gyerek szemszögéből nézzük akkor összesen hat szülőszereplőről beszélünk. Nem tudom ki volt jó matekból a halmazok témakörnél, aki igen, annak talán könnyű ezt átlátni, aki nem, annak elég annyi, hogy ez egy elég összetett szitu. Mert hogy a hat szülő mellett még jelen van nyolc nagyszülő. Közöttük természetesen vannak olyanok, akik közös nagyszülei a két ballagó közül valamelyiknek vagy akár mindkettőnek (még ha „mostohán” is), de van köztük például egy-egy olyan páros, akik egymás számára teljesen idegenek. Szóval leírni is elég komplex és még most sem vagyok benne teljesen biztos, hogy sikerült mindenki számára tisztán felvázolnom e bonyolult családi viszonyrendszert.

ballagas_blog_2.jpg

De az, hogy ez a terv érzelmileg még messzinek tűnt azon a sok évvel ezelőtti borozgatós estén ott az étteremben, nem feltétlenül a helyzet komplexitásának volt köszönhető. Sokkal inkább annak, hogy ebben a sokszereplős rendszerben azért néha fel-felbukkantak feszültségek, még ha a fent megfogalmazott törekvésünk a semleges-együttműködő kommunikációra a volt házastársainkkal kapcsolatban mindig is irányadó volt. Ahogy azonban közeledett az idő, egyre nyilvánvalóbbnak és megkérdőjelezhetetlenebbnek tűnt, hogy sor kerül erre a közös vacsorára. A gyerekek is lelkesek lettek a terveink hallatán, de természetesen semmit nem bíztunk rájuk, mi tettük meg az első lépéseket volt házastársaink felé, és kérdeztük meg őket, hogy mit szólnának egy ilyen eseményhez. Volt bennünk kis izgalom, nem élünk már velük, nem tudhatjuk pontosan éppen milyen lelkiállapotba talál be egy emailben küldött kérdésünk, milyen érzéseket kelt ez bennük, milyen lesz vajon a reakció. A legnagyobb meglepetésünkre, mindketten nagyon pozitívan fogadták a kezdeményezésünket. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a véletlen a kezünkre játszott, hisz az már látható volt, hogy a ballagás napja a mi hetünkre esik, így egy gesztusnak is tűnhetett részünkről, hogy ahelyett, hogy csak a mi kis mozaikcsaládunk ünnepelne, ezt kiterjesztettük rájuk is. És tulajdonképpen tényleg egy gesztus volt.

A pozitív hozzáállásnak köszönhetően a szervezés teljesen zökkenőmentesen zajlott, de ahogy közeledett a nagy nap, bennem egyre fokozódott az izgalom: vajon tényleg jó lesz ez így? Izgatott voltam, de egy dolgot tudtam, illetve tudtunk mindketten Petivel: derűvel, szeretettel, türelemmel és elfogadással szeretnénk megérkezni a ballagásra, mert az első és legfontosabb célunk, hogy a két ballagó gyerekünk is érezze ezt a szeretetet és toleranciát, hiszen az ebből fakadó és ezáltal megteremtett érzelmi biztonságra nagy szükségük van ezekben a napokban.

És most így visszanézve azt hiszem igaza volt a fiamnak, amikor egyszer három évesen megkérdezte tőlem: „Mami, tudod mi a legerősebb fegyver a világon? A szeretet, mert az mindent legyőz.” Igaza volt, mert azzal, hogy a nagy napot végig úgy éltük meg, hogy ez volt bennünk a legmeghatározóbb érzés, olyan volt, mintha a résztvevők közül is mindenkiben elfújták volna az elmúlt nyolc év összes feszültségét. Kedves, nyitott, mosolygós embereket láttunk magunk körül: exanyóst, aki rég nem látott exvejével beszélgetett kedélyesen, nagypapát, aki lelkesen cseveg egy általa eddig nem ismert másik nagypapával, második férjet, aki koccint az első férjjel,  exnászasszonyokat, akiknek rengeteg mesélnivalójuk van egymásnak. És ott volt a két főszereplő, a ballagó „nagyok”, akik hol örömkönnyeket nyelve, hol hatalmasakat nevetve lebegték végig az estét. És azt élték meg, hogy szeretve vannak. Hogy azoknak az embereknek, akik itt most körülveszik őket az első és legfontosabb céljuk, hogy boldognak lássák őket. Mert így is lehet.

/B. Zs./

daisies-gd1e15950d_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikacsaladom.blog.hu/api/trackback/id/tr1517821261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mozaik a családom

Blog a a harmonikus együttélésre törekvő "mozaikkészítőknek" a mozaikcsalád-építés nehézségeiről, örömeiről, tanulságos élményeiről

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása