Mozaik a családom

Mozaikcsaládban harmóniában

10+1 tipp a meghitt karácsonyhoz mozaikcsaládban

christmas-791110_1920.jpg

  1. Engedd el a megszokásaidat! 

Nem csak a származási családjából, hanem az előző házasságából is hoz mindenki egy mintát a karácsonyi rituáléra. Ha ezekhez mindenki nagyon ragaszkodik, az rengeteg konfliktus forrása lehet. Találjátok meg azt az új ünnepi szokásrendszert, ami csak a Ti családotoké.

  1. Időben kezdjétek el az egyeztetést az exekkel!

Ha van bevált és minden évben használt menetrendetek, akkor is érdemes már ősszel rákérdezni a gyerekek másik szülőjénél arra, mik az elképzelései az ünnepi forgatókönyvről.

  1. Ne ragaszkodj a dátumokhoz!

Nem attól lesz ünnepi hangulat, hogy a naptár karácsonyt mutat. Az ünnepi hangulatot Ti teremtitek, legyen akár december 23-a vagy 27-e.

  1. Ne versengj a másik családdal!

Hidd el a gyermekeddel való hosszútávú kapcsolat minőségét nem az fogja meghatározni, hogy az ünnepi időszakban esetleg pár órával kevesebbet van Veletek, mint az exeddel! Sokkal fontosabb, hogy az együtt töltött idő nyugalomban és ne feszültségben teljen.

  1. Találd meg mindenben a jót!

Nem biztos, hogy minden úgy alakul, ahogy elterveztétek. Ne azon bosszankodj, hogy miért nem sikerült minden elképzelést megvalósítani, hanem igyekezz meglátni ezekben a helyzetekben is a jót!

  1. Tölts időt a pároddal!

A gyerekek nélkül töltött napokat valóban használjátok arra, hogy együtt legyetek. Kreáljatok otthon egy gyertyafényes romantikus vacsorát, menjetek el korcsolyázni vagy maradjatok délig ágyban.

  1. A gyerekeknek ne rohanásból álljon az ünnep!

A legtöbb válás esetében a gyerekek a téli szünetben fele-fele időt töltenek egyik, illetve másik szülőjüknél. Biztos, hogy mindenkinek sokkal nyugodtabb ez az időszak, ha nem naponta történik az ide-oda hurcolkodás, hanem nagyobb összefüggő részekre tudjátok osztani.

  1. Ne akarj megfelelni minden távoli családtag elvárásainak!

Mivel a gyerekek nem Veletek töltik a teljes ünnepi időszakot, nem biztos, hogy eleget tudtok tenni minden távoli családtag meghívásának. Ha fontosabb Nektek szűk körben együtt lenni, bátran képviseljétek az érdekeiteket!

  1. Legyen olyan ajándék a fa alatt, amivel mindannyian együtt tudtok játszani!

Szerencsére ma már számos olyan társasjáték kapható, ami amellett, hogy önfeledt szórakozást nyújt a családnak, segít megismerni önmagunkat és a többieket, erősíti az együttműködést és az „egy csapat vagyunk” érzését.

  1. Mondj ki mindent!

A karácsonyi áhitat és szeretet jegyében ne fojtsd magadba az esetleges feszültségeket, rossz érzéseket. Ebben az időszakban is legyen alap a tiszta, őszinte, hiteles kommunikáció a családotokban.

+1   Figyelj magadra is! (nem csak mozaikcsaládosoknak)

Bármekkora is a család, bármennyi program zsúfolódik be ezekbe a napokba, találd meg azt az időt is, ami csak rólad szól. A fenti tanácsok ugyanis leginkább akkor kivitelezhetők zökkenőmentesen, ha a Te lelkedben is nyugalom és béke van.

 

feet-932346_1920.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mozaikacsaladom.blog.hu/api/trackback/id/tr8814408130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mozaik a családom

Blog a a harmonikus együttélésre törekvő "mozaikkészítőknek" a mozaikcsalád-építés nehézségeiről, örömeiről, tanulságos élményeiről

Facebook oldaldoboz

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása